Ülkemizin de üyesi bulunduğu IPPC (Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu) Genel Kurulunun 2002 yılında kabul ettiği, uluslararası ticarette ahşap ambalaj malzemeleri kullanımını düzenleyen standartlara ISPM 15 standartları denir.
İhracata konu bütün yüklemelerde gerek paketlemede gerekse lashing uygulamalarında kullanılacak ahşap malzemenin ISPM 15 standartlarına uygun olması zorunludur.
ISPM 15 standardına göre ihraç edilen ürün ne olursa olsun, her türlü ahşap ambalaj malzemesi (kalınlığı 6 mm.den az olanlar hariç olmak üzere, palet, sandık, kasa, takoz vb.) işlemden geçirilmiş (ısıl işlem) ve işaretlenmiş olmak zorundadır. Standardın uygulanması üye ülkelerin sorumluluğunda olup, mevzuat değişiklikleri yolu ile ithalat veya ihracat yapan firmalara ek sorumluluklar getirmektedir.
ISPM 15 gereğince İhracatçı ülkenin sorumluluğu, ısıl işlem veya metil bromür fümigasyonu ve bu işleme ilişkin uluslararası geçerliliği olan işaretlemeyi yapma yetkisinin verilmesini sağlayan mevzuatı yayınlamak ve uygulamak;
İhracatçının sorumluluğu, ihrac edilen ürünlerde kullanılan ahşap ambalaj malzemesinin ISPM 15 standardının işaretini taşımasının sağlamak;
İthalatçının sorumluluğu, ithal edilen ürünlerde kullanılan ahşap ambalaj malzemesinin ISPM 15 standardının işaretini taşımasını istemek;
İthalatçı ülkenin sorumluluğu, ülkesine giren ahşap ambalaj malzemelerinde ISPM 15 standardının işaretini aramaktır.
Lashing uygulamarında ahşap kullanımını temel olarak 4 ana başlık altında incelenir;
KASALAMA
Kargonun güvenli şekilde nakliyesinin gerçekleştirilmesi için kapalı ahşap kasalarla nakliyesi yöntemidir.
Kasalama yönteminde malzemenin boyutlarına ve ağırlığına göre ağırlık merkezi ve boyutları gözönüne alınarak kasalama yapılmaktadır. Ağırlık merkezinin genellikle tabana yayıldığı kargolar için taban tahtalarının kalınlığı, kullanım şekli büyük önem taşımaktadır. Bu yöntemde gerektiğinde metal taban destekleri ve köşebentler kullanılabilmektedir.
PALETLEME
Kargo taşıma ve sevkiyatlarında kullanılan, taban testek ürünleridir. En çok kullanılan ve bilinen paletleme ürünleri ışıl işlem yapılmış ahşap ürünlerden üretilen Euro Palet sistemleridir. Standart olarak kullanılan ve hazır halde sürekli bulunan palet çeşitleri dışında, Euro paletlerin boyutlarını taşınacak olan ürünün cinsi, ölçüsü ve ağırlığına göre özel olarak üretip kullanabilme imkanı bulunmaktadır.
Ayrıca Avrupa’daki kimya endüstrisi tarafından Euro palete muadil olarak geliştirilen Chemical Industry Pallets olarak da bilinen CP Palet yani türkçesi Kimyasal Endüstri paletleri de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle Avrupa endüstrisinde yoğun olarak kullanılmaya başlanan bu palet türünü de GG İklim Grup Liman Hizmetleri A.S. firmasından tedarik edebilirsiniz
Lashing uygulamalarında ayrıca özel olarak malzemenin boyutlarına göre tasarlanan taban destek ürünleri kullanılmaktadır.
SEHPA – CRADLE UYGULAMALARI
Lashing islemlerinde ahşap kullanımının en yaygın olduğu yöntemlerin başında cradle ( sehpa ) uygulaması gelmektedir.
Özellikle konteyner, mafi ya da araç üzerine sağlam bir şekilde sabitleme yapılması için kullanılmaktadır. Özel olarak üretilen ahşap sehpalar ile kargonun ağırlığının ve denge noktalarının doğru bir şekilde dağıtılması hedeflenmektedir.
Tekne, yat, rulo saç, silindir boru, silo gibi kargolarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Malzemenin ağırlığına göre metal sehpahalar da kullanılabilmektedir.
TAKOZLAMA ve DESTEKLEME UYGULAMALARI
Lashingleme yönteminde ahşap kullanımının diğer bir yöntemi de malzemenin önden, arkadan ya da yanlardan uygulanan kuvveti dengelemek için lashinglemeye ek destek aparatı olarak ahşap kullanımıdır. Buna genellikle takozlama ya da ahşap takoz kullanımı adı verilmektedir. Yine bu işlemde diğer bütün lashingleme servislerinde kullanıldığı gibi ISPM 15 şartlarına uygun ahşap malzemeler farklı şekil ve boyutlarda ya da formlarda uygun olarak kullanılmaktadır.
Lashing uygulamalarında takoz kullanımı konusunda özellikle yükleme yapılan ekipmana ( konteyner, mafi, gemi, tır, vagon vs ) ve malzemeye herhangi bir zarar vermeyecek şekilde, dikkatli ve bilinçli şekilde işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Doğru yük için, doğru yerde ve şekilde uygulama yapılması büyük önem
taşımaktadır. Yine takozlamada ISPM 15 kurallarına uygun ekipman kullanılmalıdır.